Blogg

Blivande frilansare – Gör inte dessa misstag

30.9.2016

Övergången från heltidsanställd till frilansare kan innehålla fallgropar. Gör inte dessa nybörjarmisstag!

1. Du glömmer att göra skriftliga kontrakt

”Det bara glömdes bort” hjälper inte i det skedet som båda parter är oense om en sak. Detta är väldigt vanligt och beror nödvändigtvis inte på att någon av parterna vill den andra illa. Men kom ihåg att skriftligt komma överens om pris och andra villkor. Ett skriftligt kontrakt ger en proffsig bild av din verksamhet.

2. Du tappar dygnsrytmen

Glöm trafikrusningar, fullspäckade tåg och konstant samma vyer från bussfönstret. Du behöver inte längre släpa dig till kontoret varje dag. Ditt hem har förvandlats till din arbetsplats, därmed kan det vara utmanande att hantera sin egen tid och arbetstid. En regelbunden dygnsrytm hjälper att hålla livet i kontroll, sätt upp arbetstider och mål. Detta hjälper dig att prestera bättre.

3. Du isolerar dig hemma

Hemma kan man inte interagera med sina kollegor, det kan kännas ensamt att arbeta. Stanna inte hemma, gå på olika tillställningar och nätverka. Nätverkandet är inte viktigt enbart för att hitta jobb – utan också för att få stöd och tips av andra frilansare. Kanske ni kan bygga upp projekt tillsammans om båda har särskilda kompetenser som kompletterar varandra.

Försök att flytta ditt hemmakontor till ett café för en dag. Om det känns för ljudligt kan du överväga att hyra en plats på ett företagshotell som hyr ut bord till frilansare.

4. Du tar inte kostnaderna i beräkning i prissättningen

Kom du överens om ett fotograferingsuppdrag på andra sidan av landet men glömde att fakturera för resekostnader? Du kan komma överens om att fakturera för resekostnader eller baka in dem i priset du erbjuder. Det viktigaste är att resekostnaderna inte kommer som en överraskning för kunden, det lönar sig också att fundera på om uppdraget överhuvudtaget är lönsamt för dig eller för din kund.

5. Du tänker inte långsiktigt

Att sköta om den egna ekonomin hör till frilansarens arbetsbeskrivning, man har ingen regelbunden månadslön. Efter att man skickat en faktura förfaller den vanligen efter några veckor. Oftast betalas räkningen just på förfallodagen. Du får inte pengarna på förfallodagen eftersom överföringen tar tid mellan banker. Reservera tid och skicka räkningen i tid. Om du får en större lön, spara. Spendera inte pengarna på en gång.

Hoppas att dessa tips har hjälpt dig!

Vill du medverka som veckans lättföretagare?

Veckans lättföretagare är en bloggserie på UKKO.se där vi presenterar lättföretagare inom olika yrkesområden. Har du något att berätta om dig själv och att vara lättföretagare? Vi vill höra din berättelse! Klicka här och fyll i formuläret.

 


Tobias
Författare

Tobias Lagerqvist

Tobias arbetar med kundservice och svarar på det mesta som rör dig som användare på UKKO.se. Förutom att blogga här skriver han i olika former på sin fritid också, gärna kring allt som har med musik att göra.

Mer om ämnet