Blogg

Crista hittade yoga och gjorde det till ett yrke – “Det är underbart och galet!”

12.2.2018

Crista Soskolne är en yogainstruktör och en vinjana-yogalärare. Under hennes universitetsstudier blev Crista intresserad av yoga, och efter hon var yogainstruktör och lärare blev hon först egenanställd för att sedan bli en entreprenör.

Vill du också bli egenanställd? Registrera dig här

Crista var intresserad av yoga redan på 90-talet; Studierna i kulturantropologi och filosofi på Helsingfors universitet  omfattade bland annat studier om taoismen och ledde Crista till yoga. Före årtusendet fanns det inte så många ställen i Helsingfors där man kunde utöva yoga. De enda formerna av yoga på den tiden var astanga- och Hatha yoga, vilket även var de formerna Crista startade sin yogakarriär inom.

Med yogan klarnade Cristas framtidsutsikter. Crista insåg redan under tidigt 2000-tal att hon ville göra yoga till ett yrke. Efter en sorglig familjehändelse som krävde en lång sorgeprocess underlättade yogan, inte bara fysiskt utan även för själen fick återhämtning genom yogagemenskapen.

“När man själv fått ut mycket från yogan, vill man dela det goda med andra,” förklarar Crista när hon berättar om hur tanken om yoga som yrke växte fram.

Crista berättar att den bästa delen av yogan är att kunna dela kroppsmedvetenhet, stresskontroll, glädje och fridfullhet med alla olika typer av elever och hon vill dela med sig av livets gåva med andra människor.

Mellan 2009- 2011 tog Crista Vinjana-yogaklasser i Israel med Vinjanayogans grundare och moder Orit Sen Gupta. Vijnana-yoga är en sällsynt form av yoga i Finland och har endast tre lärare i Norden. Crista ville få en djupare förståelse för vad yoga handlar om och det var därför hon senare utbildade sig som en internationell Vinjana-yogainstruktör.

Förutom att hålla i yogaklasser, gör Crista även andra saker som relaterar till välbefinnande. Hon lär bland annat människor att förstå sig själva bättre genom ett forntida indiskt system som kallas Ayurveda. Enligt Crista är detta ett nytt men växande område inom välmående.

Yoga förutom en livsstil, gradvis ett yrke

När Crista bodde i Israel höll hon i yogalektioner för sina vänner. När Crista och hennes familj flyttade tillbaka till Finland 2011 visste hon vad hon skulle göra.

“Om man vill livnära sig som yogalärare i Finland måste man vara en entreprenör.”

Cristas entreprenörskap började först lite lätt, hon var yogainstruktör och fakturerade för hennes jobb genom en faktureringstjänst. Innan hon testade UKKO:s tjänst hade hon provat på liknande tjänster, men valde UKKO tack vare dess låga serviceavgifter.

Crista använde en faktureringstjänst för hennes yogalektioner för fakturering i två och ett halvt år. Under det första året var faktureringen lite mindre, men gradvis ökade antalet kunder och lektioner vilket även gjorde att faktureringen ökade.

Crista tycker egenanställning är en utmärkt väg till entreprenörskap:

“Det var bra att först testa egenanställning, eftersom det gjorde det möjligt att lära sig mer om sin egen bransch.”

Crista säger att avdragsmöjligheten för momsen stundvis var irriterade, men hon tyckte dock att det var väldigt viktigt att som egenanställd skapa sitt eget koncept och en kundbas innan hon grundade sitt riktiga bolag. Hon menar att det är viktigt att få sin kundbas till en viss nivå innan man startar ett eget bolag, eftersom att det finns många fasta kostnader som yogalärare, oavsett hur många kunder du har.

Man kan få hjälp att starta ett företag, om man bara frågar

Efter lite mer än ett år av egenanställning, växte tanken fram om att starta ett eget företag. Lite i taget började hon forma en affärsplan och grundare sitt eget yogabolag i september 2017.

Att skapa ett företag gick smidigt, men jag insåg att man behövde en del hjälp utifrån säger Crista. Crista är också tacksam för Helsingfors Business Advisory Company som har varit till stor hjälp med öppna frågor och även olika beräkningar.

“Att grunda ett företag innebar en hel del komplicerade frågor, där jag behövde råd från professionella rådgivare”.

Crista tycker att man bör be om råd, framförallt från professionella rådgivare. Samtidigt som det är lämpligt att samråda med experter, är det även särskilt viktigt att fråga entreprenörer du redan känner, som kan ge erfarenhetsbaserade praktiska tips.

Företagande är underbart och galet

Precis som många andra företagare, tycker Crista att de bästa delarna med egenföretagande är friheten att kunna planera sin egen tid inom vissa ramar och att man kan arbeta med någonting man själv värderar och tycker är intressant.

“Det är  härligt när man själv kan skapa och knyta samarbeten och hitta på nya idéer. Självständighet smakar gott!”

För de som drömmer om företagande, har Christa tipset att du ska drömma stort: Det är värt att ta reda på vad dina drömmar är och modigt våga slänga idéer i luften. Crista tycker också att de som drömmer om entreprenörskap borde leta efter samarbetspartners och vara kreativa.

Crista har också konkreta råd för att grunda ett företag. I synnerhet bör man göra lönsamhetsberäkningarna väl från första början. Det är inte meningen att man som entreprenör ska bli utbränd av sitt eget arbete och det kan man undvika genom att sätta prisnivåerna rätt från första början. Crista påminner också att man kan leva även om man satsar på entreprenörskap, däremot är det viktigt att man räknar sina arbetstimmar rätt så man faktiskt tänker att man även måste spendera tid på marknadsföring.

“Det här är underbart, om än galet!”


Vill du också bli egenanställd? Registrera dig både kostnads- och bindningsfritt här! Du får ditt konto på en gång.


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.