Blogg

De såg ett behov för coffe to go – nu driver de sitt egna företag!

19.3.2018

Kaffevagnen – vad är det och vad är historien bakom framgången?

Varje morgon passerar hundratals resenärer vid Danderyds Sjukhus. Många av dessa har inte haft tiden till att äta frukost eller dricka sitt morgonkaffe – eller varken eller. Arvan och Majlis insåg att det fanns ett behov för just detta och driver idag sitt egna, mycket omtyckta företag Kaffevagnen.

Vardagar mellan 6.30-10.00 står Kaffevagnen vid Danderyds Sjukhus och resenärer står i kö för deras goda och prisvärda kaffe och smörgåsar. Samtidigt som kön avverkas fort, får varje resenär ett mycket glatt och personligt bemötande. På deras facebook-sida ges det högsta betyget, 5 stjärnor, och de blir överösta av glada kommentarer om hur mycket företaget och personerna bakom det uppskattas. De två personerna som driver Kaffevagnen är Arvan och Majlis som varit bästa vänner sedan grundskolan. De är är 44 respektive 45 år och har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Majlis har en bakgrund som caféägare vilket hon varit i 15 år, medan Arvan varit restaurangägare i 18 år. Vi på UKKO.se har fått möjligheten att träffa dem för en intervju och höra mer om historien bakom det framgångsrika företaget! Läs reportaget nedan!

Bild: Mackorna som serveras vid Kaffevagnen

Hur idén väcktes

Verksamheten serverar kvalitetskaffe, smörgåsar och frukost till resenärerna vid bussterminalen vid Danderyds Sjukhus. Hur idén till en allra första början kläcktes, var genom Arvans man Mathias som såg att det fanns ett behov för ”coffe to go”. Då Mathias reser mycket i sitt arbete och framför allt i storstäder runt om i världen  inspirerades han utav alla de take away koncept han såg. Det ledde till att idén uppkom med att öppna någonting liknade här hemma i Sverige. Mathias spelar golf flera dagar i veckan och hämtar i och med det upp sin vän på bussterminalen vid Danderyds sjukhus. Det var så han fick upp ögonen för den platsen de idag står vid, då det var så mycket resenär där.

Från idé till verksamhet

Till att börja med gjordes marknadsundersökningar på den plats de står idag. Därefter startade de arbetet med att utforma en vagn som skulle passa deras verksamhet. Från att idén väcktes, till att verksamheten startade tog ungefär ett år och sommaren år 2014 startades verksamheten. Kaffevagnen finns förutom sommaren även på vintern och är öppet vardagar mellan 06.30-10.00. Idag finns verksamheten endast vid Danderyds Sjukhus men deras mål med verksamheten är att växa sig större och etablera fler enheter på olika ställen.

Bild: Majlis i förgrunden och Arvan i bakgrunden under en arbetsdag

Största fördelarna och utmaningarna

De berättar att det bästa med jobbet är att träffa alla trevliga människor som dessutom blir väldigt glada när de får köpa sitt morgonkaffe. Samtidigt är de största utmaningarna vädret. De menar att när det är alldeles för kallt fungerar i princip ingenting i vagnen. Andra utmaningar Kaffevagnen kan stöta på kan vara saker såsom punktering, elfel eller inväntan på förnyade tillstånd. De håller däremot alltid mycket god kommunikation till deras engagerade kunder genom deras Facebooksida. När de tvingas hållas stängt möts de av ledsna smileys och kommentarer, som är ytterligare ett bevis på deras uppskattning hos kunderna.

Tips till andra som går i företagstankar

Som företagare i nästan 4 år har de en del erfarenhet i ryggen och delar även med sig av deras tips till andra som går i företagstankar. De menar att det är viktigt att göra ordentliga marknadsundersökningar innan man startar upp ett företag. Sedan tycker de att det är viktigt att ta fram en affärsplan för sitt företag. Bolagsformen är idag Handelsbolag, vilket de tycker fungerar perfekt då de ännu inte har några anställda. De tycker även att egenanställningsföretag som UKKO.se är en jättebra möjlighet för personer som vill prova på att driva ett företag, innan de startar ett.

Besök Kaffevagnens Facebook-sida här, eller vid tunnelbaneingången vid Danderyds Sjukhus


Vill du bli egenanställd och prova en affärsidé?

Registrera dig


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.