Blogg

“Det bästa i mitt arbete är att kunna göra en skillnad för någon genom kultur”

31.1.2018

Namn:
Milka Jafri

Yrke:
Kulturproducent

Vem är du?

Jag är en kulturproducent som flyttade från Helsingfors till Luleå i våras. Jag gillar att jobba med konst i okonventionella sammanhang och i projekt med samhällspåverkan. Tidigare har jag jobbat t.ex. med skolor och äldrevård. Det är en stark drivkraft för mig att kunna se hur publiken/deltagare skapar nya upplevelser eller lär sig någonting nytt genom konst.

Vad gör du?

Jag jobbar med olika kulturprojekt som producent och koordinator. Nu har jag ett litteraturprojekt, en festival och ett filmprojekt på gång, alla med en koppling till minoritetsspråk. Just nu skapar jag t.ex. pedagogiskt material för finska filmer som sprids i Sverige. Jag tänker att det är viktigt att lyfta fram minoritetsspråk och är tacksam över att kunna jobba med sådana projekt. Och samtidigt kan jag se filmer som en del av mitt jobb!

Hur blev du en lättföretagare?

Att bli en företagare har känts lite läskigt, men ändå fascinerande. Tidigare har jag bara jobbat i stora organisationer med fast lön. När jag flyttade till Sverige hade jag ingen aning om vad jag skulle göra, men snart fick jag chansen att jobba för en liten institution, förutsatt att jag kunde fakturera. Då var det lätt att registrera sig hos UKKO.se och bara köra på med jobbet.

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?

I mitt jobb behöver jag endast en dator och en telefon så det är lätt att jobba nästan var och när som helst. Oftast börjar jag jobba hemma och sen åker till hyreskontoret eller till universitetet. Jag brukar också byta plats en-två gånger om dagen, då blir det lättare att fokusera. Beroende på vad jag jobbar med så kan jag ha några möten eller resor under veckan. I höstas åkte jag till olika kommuner i Norrbotten, vilket var toppen för en som nyligen hade flyttat hit.

Vad är det bästa med ditt arbete?

I jämförelse med mina tidigare jobb, älskar jag friheten man får genom att jobba som lättföretagare. På det hela taget tycker jag att bästa i mitt arbete är att kunna göra en skillnad för någon genom kultur: det kan väcka nya tankar, lära ut nya saker och väcka härliga men även obehagliga känslor.

I mitt före detta jobb producerade jag ett balettprojekt för 7-åriga killar. Många unga hade fördomar och tänkte att balett är någonting endast för tjejer. Men när de såg hur mycket kraft det kräver, hur spännande det kan vara och att det faktiskt finns många unga män vars jobb är att dansa balett, så ändrade de åsikten.

Personligen har jag lärt mig hur mycket gott som kan göras med olika konstarter. T.ex. är musik ett utmärkt verktyg när man jobbar med folk med minnessjukdomar. Man kan minnas gamla låtar från sin barndom även om man har tappat sin språkförmåga. Musik har också en mycket lugnande effekt vilket kan göra det lättare för vårdpersonal att jobba.

Hur vill du utveckla dig själv i ditt arbete?

Just nu fokuserar jag på språken – jag använder tre olika språk dagligen och ibland är det en förvirrande blandning i mitt huvud. Men det känns schyst att kunna flera språk och såklart är det en fördel i arbetslivet. Luleå ingår i det finska förvaltningsområdet och här kan jag nyttja mitt modersmål. Jag hoppas att jag i framtiden använda alla tre språk; finska, svenska och engelska i mitt jobb. Nyligen har jag börjat översätta från svenska till finska och det har varit en trevlig utmaning.

Har du några tips till andra lättföretagare?

Jag skulle uppmuntra alla som är intresserade att bli en lättföretagare: testa, det är lätt. Och om det inte känns bra så kan man fortsätta som det var. Men för mig har det funkat jättebra.
Hemsida, Facebooksida, kontaktinformation som kan publiceras

LinkedIn: Milka Jafri
Kontaktinformation: 


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!