Blogg

Hur funkar fakturering från en privatperson?

17.5.2017

Löneutbetalning och fakturering till privatpersoner

Vi får ofta frågan om hur en privatperson kan betala ut lön till en annan privatperson. Särskilt sommartid saknar många en hjälpande hand till exempel vid arbeten vid stugan. I den här posten ska jag försöka beskriva vår egna verksamhetsmodell så tydligt som möjligt.

Så här fungerar fakturering från en privatperson

Lättföretagare betyder en privatperson som fakturerar via UKKO.se.

UKKO.se är framtaget för privatpersoner som vill sälja sitt egna arbete. Vi har ända sedan starten strävat efter att göra köpandet så enkelt som möjligt. Vi vill inte utsätta köparen för all byråkrati som ingår vid löneutbetalning utan vi sköter det själva.

Det är lite samma situation som om du skulle gå till en elektronikbutik för att köpa en ny iPad och du får en beställningskupong för produkten i din hand. Vi vill att kunden ska få en tydlig faktura att betala. På så sätt blir det enkelt och smidigt att köpa tjänster.

Den som utför arbetet går med som en användare av tjänsten

Det är tillvägagångssättet som vi beslutade oss för att använda, när vi grundade UKKO.se. Baserat på kundfeedbacken ser modellen ut att fungera utmärkt bra. Inget tillvägagångssätt är förstås fullkomligt och vi tar gärna feedback från våra användare för att vi kan utvecka servicen ännu mer fungerande.

Om du vill ha en person som ska genomföra renoveringsarbete på din sommarstuga så ska personen registrera sig på vår tjänst. Detta orsakar några minuters extra besvär för arbetstagaren, men å andra sidan kan han använda UKKO.se även vid sina andra arbeten.

Ifall du vill betala för 50 tillfälliga arbetstagare blir det hela något krångligare. Då kommer du få 50 separata fakturor, som kommer ta sin lilla tid att hantera. Det här är en tydlig problempunkt, men som tur är berör den bara ytterst få av de företagare och privatpersoner som är intresserade av vår tjänst. Vi har under en tid utvecklat en lösning som ska fungera för detta och vi kommer publicera den efter testningen, förhoppningsvis inom de närmaste månaderna.

Läs också: Ett alternativ till företagande – fakturera som privatperson.

Vad är UKKO.se?

UKKO.se är ett enkelt sätt för privatpersoner att fakturera utfört arbete, utan byråkrati. Vi är också ett enkelt sätt för beställaren att betala utfört arbete med en faktura.

  • Arbetstagaren utför arbetet och skapar fakturan enligt det överenskomna priset.
  • UKKO.se skickar fakturan till kunden
  • Kunden betalar fakturan
  • UKKO.se betalar skatter samt försäkringskostnader och sköter myndighetsanmälningar
  • Arbetets utförare får pengarna till kontot som lön mot sin A-skattesedel

Om du har utvecklingsförslag för vår tjänst, skicka oss gärna feedback. På sidan Kontaktuppgifter finns ett enkelt formulär och via det kommer idéerna snabbast fram! Du kan bekanta dig med tjänsten gratis redan idag. Det går snabbt och smidigt att gå med. Registrering till tjänsten binder dig inte till någonting.

Gå med redan idag!

Vill du medverka som veckans lättföretagare?

Veckans lättföretagare är en bloggserie på UKKO.se där vi presenterar lättföretagare inom olika yrkesområden. Har du något att berätta om dig själv och att vara lättföretagare? Vi vill höra din berättelse! Klicka här och fyll i formuläret.


Markus Lyyra
Författare

Markus Lyyra

Markus följer med intresse hur fort arbetsmarknaden förändras idag. På fritiden spelar han golf och diskuterar om samhällsfrågor.

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!

Mer om ämnet