Blogg

Hur långt skulle du gå för att uppnå din dröm?

31.10.2017

”Jag hade nyligen flyttat tillbaka till Sverige. Jag var 30 år, arbetslös och bodde hemma hos mina föräldrar”.

Under tiden som jag skriver detta sitter jag på en balkong i Malaysia och tittar ut mot Kuala Lumpurs skyskrapor och tänker tillbaka där allt började …

Att våga utmana sig själv

Sommaren 2009 utmanade jag och min vän Sergiu oss själva genom att lifta runt i mitt hemland Rumänien i två veckor med knappt några pengar och en stark längtan efter ett äventyr. Den här resan öppnade mina ögon och gav min själ och mitt sinne något som jag tidigare inte hade upplevt. Känslan var fantastisk; friheten att leva i stunden och inte bry sig om något annat. Att våga utmana sig själv.

Vi bestämde oss där och då att en dag ska vi resa jorden runt och dokumentera vår resa.

Hitta din inspirationskälla och förfina ditt hantverk

Jag hade funnit en passion; jag ville berätta historier. Med tiden flyttade jag till Stockholm och började studera vid medieinstitutet på Gärdet till tv-producent. Jag kommer ihåg det som om det vore igår, varje morgon vid fönstret på t-banan, där jag tittade ut mot denna stora stad fylld med så många drömmar och möjligheter. “Don’t stop believing” – Journey’s mantra mässade på högsta volym i mina öron samtidigt som jag drömde mig bort till det okända som väntade mig där ute i världen. Jag motiverades ännu mer till att en dag förverkliga min dröm och livnära mig på att göra det jag älskar.

Efter mina studier jobbade jag som fotograf och redigerare inom sport. Jag hade uppfyllt mitt mål, jag gjorde det jag älskade och allt var perfekt. Jag fullföljde helt enkelt min dröm. Men ändå kände jag att det var något som fattades, hungern efter större äventyr och utmaningar jagade mig som min egen skugga. Redan under min studietid i Stockholm frågade en klasskamrat mig vad jag ville göra när jag är klar med studierna, och då svarade jag kort och enkelt; Jag vill starta mitt eget produktionsbolag och berätta historier. Med det i mitt minne visste jag vad som behövde göras och jag visste även att det bara fanns en väg dit. Jag sa upp min lägenhet i centrala Stockholm, sålde allt jag ägde, köpte kamerautrustning och flyttade till Portugal.

Vad tusan har jag gett mig in i…

Väl där nere korsades mina och Sergius vägar igen, han hade bott i Portugal sedan 4 år tillbaka. Vi startade vårt första produktionsbolag och började producera videor till företag för sociala medier. En av våra första kunder var Portugals största återförsäljare av lyxbilar “Konzept Automobile”. Jag kunde ju inte avslöja för dem att det här var mitt första självständiga uppdrag – till en kund som förväntade sig en produktion av högsta klass med en produkt värd flera miljoner. Jag fick presentera mig som om jag visste exakt vad jag snackade om och försäkrade dem om att de var i trygga händer. Jag var självklart nervös – det var stunder där jag undrade ”vad tusan har jag gett mig in i..”, men påminde mig själv om att det är stunder som dessa man lever för, så jag tog mig i kragen och presterade. Det slutade med att vi blev mer än bara kunder, vi blev till och med vänner!

Dock var det inte alltid lätt – jag och Sergiu gick från dörr till dörr och försökte sälja in våra tjänster till olika företag. Trots att många bolag nekade oss så fortsatte vi att maila, ringa och facebookannonsera. Vi var fast beslutna om att inte ge upp. Men, bubblan sprack relativt snabbt – 10 månader senare var jag tillbaka i Sverige.

Sluta aldrig tro på dig själv

I år fyllde jag 30 och har snart jagat min stora dröm i ett decennium. Det har inneburit hårt arbete som lönt många framgångar, men det är inte de jag har dragit lärdom av. Motgångarna möter vi, oavsett hur långt vi har kommit på resan.

Väl hemma i Sverige knackade ångesten på min dörr – jag var arbetslös, bodde hemma hos mina föräldrar och hade knappt några pengar på mitt bankkonto. Det kändes som om jag var tillbaka på ruta ett, men denna gång hade jag en känsla av att detta inte var över. Jag reflekterade över allt som varit och tänkte att om jag kämpar lite till så kommer alla pusselbitar att falla på plats.

Jag började strukturera upp min dröm och dela upp den i fyra kategorier:

Tidsplanering, vägledning, presentation och utförande.

Mitt namn är Dragos Cruceat, följ med mig på min resa om hur jag lyckades uppfylla min dröm och göra det jag älskar tack vare ukko.se.

 


Tobias
Författare

Tobias Lagerqvist

Tobias arbetar med kundservice och svarar på det mesta som rör dig som användare på UKKO.se. Förutom att blogga här skriver han i olika former på sin fritid också, gärna kring allt som har med musik att göra.