Blogg

Jobba svart?

6.12.2017

Du kommer överens med arbetsgivaren om vilket jobb som ska utföras och vilken lön du ska få. Du utför jobbet och får pengarna rakt in i fickan som dessutom är mer än vad du hade fått vid en anställning där sociala avgifter betalas. Eller? Är det verkligen så enkelt?

Att jobba svart kan kännas frestande för både dig som utför jobbet och arbetsgivaren. Du får mer pengar i fickan eftersom att arbetsgivaren betalar ut din lön direkt i handen utan att bry sig om att betala skatt eller andra avgifter för dig. Arbetsgivaren sparar i sin tur pengar på att inte betala in din pension och dina sjukförsäkringar.

Trots att du får mer pengar i fickan är det viktigt att tänka efter om det verkligen är värt det i det långa loppet. Det finns nämligen betydligt många fler nackdelar än det finns fördelar, som du kanske inte ens tänkt på. Bortsett från att det är olagligt att jobba svart och att inte betala skatt på det du tjänar, så tar du en enorm risk – inga pensionsinbetalningar, ingen sjuklön och inga försäkringar för att nämna några av nackdelarna.

Nackdelar:

Så, vilka andra nackdelar finns det då med att jobba svart?

  • Du kan inte använda ditt svartjobb som en merit när du senare söker ett nytt jobb eftersom att du praktiskt taget inte haft någon anställning.
  • Du får inte låna pengar av banken till att köpa till exempel en lägenhet eller bil då du inte kan visa att du har någon inkomst.
  • Det är straffbart, eftersom att det är olagligt.
  • Din pension blir mycket lägre då arbetsgivaren inte betalar in några pensionspengar till dig. När du är ung kanske det inte är någonting du reflekterar över, men när du väl är pensionär gör det enormt stor skillnad då du inte har möjlighet att påverka dina inkomster på samma sätt som när du är yngre.
  • Du har inga försäkringar som gäller om du skulle råka ut för en olycka när du jobbar. Så om du exempelvis är med om en omfattande skada som leder till att du inte kan jobba på flera månader, så kommer du inte heller få ut några sjukpengar.
  • Du kan inte anmäla arbetsgivaren om någonting går fel. Om överenskommelser inte sköts har du inte så mycket att säga till om.
  • Det blir svårt att bygga upp ett personligt varumärke. Det kan alltså bli svårare för dig att hitta nya jobb då arbetet inte är dokumenterat. Det kan även hända att du blir begränsad till en viss kategori av arbetsgivare.
  • Inga möjligheter att gå med i A-kassa.

Är det värt det?

Att jobba svart innebär alltså att din trygghet som du får vid en anställning eller egenanställning försvinner helt. Den enda “fördelen” med svartjobb är att du får mer pengar i handen. Däremot är det följt av mycket fler nackdelar som dessutom kan kosta dig oerhört mycket i längden. Så tänk över det en extra gång ifall du verkligen tycker det är värt att ta ett svartjobb. Varför inte komma överens om jobb på ett lagligt sätt, vilket dessutom leder till att du får både trygghet och kan bygga ditt varumärke?

 


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!