Blogg

Omväxling i livet – Ett gästinlägg av Christian Bertell

1.6.2017

Det finns en rad orsaker till varför folk väljer att bli företagare istället för att vara anställda. En del ser det som den enda vägen till rikedom, andra vill ha friheten och vara sin egen chef, en tredje ser det som en möjlighet att jobba med sina intressen, en fjärde kommer från en företagarfamilj och en femte har inte något annat val då industrijobben försvunnit från orten, osv.

I Nya Wermlands-Tidningen stötte jag på en orsak som först lät ovanlig, men sedan mycket mänsklig – omväxling i livet. I en artikel från februari i år får vi läsa om Anders Utter i Sunne. Han har jobbat som anställd i olika sammanhang ända sedan 1987. Hans sista jobb som anställd var att producera plastdunkar som blåsmaskinsoperatör i norska Kongsvinger, precis på andra sidan gränsen.

Anders hade redan tidigare tänkt på att bli företagare, men tillfället var inte alltid rätt. Så såg han en Blocketannons där man sökte någon som kunde ta över Sunne Tobakshandel. Han tog chansen och sedan januari är han företagare och har t.o.m. anställt sin svägerska.

“Jag har varit anställd så länge och kände att det skulle vara roligt att rå på sig själv”, säger han i intervjun. Också arbetsvägen till den senaste anställningen hjälpte till i beslutet – 6,5 mils pendling på grusväg. Omväxlingen verkar så här långt smaka bra, trots att han jobbar mera än tidigare.

Med det här i bakhuvudet började jag tänka på vad som förenar alla dessa företagare då orsakerna att bli det kan vara så varierande, och jag har ett förslag: Man ser möjligheterna istället för problemen. Det låter som en kliché, men den här tanken utgår dels från mig själv, för jag var länge aktsam om att bli självständig aktör som frilansjournalist (även det en form av företagande). I närmare nio år jobbade jag åt Rundradion i Finland (Yle), först med tillfälliga kontrakt och sedan som fast anställd. Det var tryggt och jag gillade tryggt. Inkomsten var säkrad månad efter månad, vilket visade sig passa fint då jag plötsligt blev pappa och jag var då den enda verkliga inkomstkällan i vår unga familj.

Förändringen kom när min hustru fick ett jobberbjudande från Sverige. Jag var först osäker om det här var en bra grej. Jag såg en hel del problem, men samtidigt lockade möjligheterna. Vi tog chansen, och det var faktiskt delvis med stöd av konceptet “omväxling i livet”. Jag sa alltså upp mig från min fasta anställning och följde med till Stockholm, där min frilanstillvaro väntade. Det var inte lätt, för företagandets detaljer (bokföring, skatter, pension, den byråkratiska apparaten i Sverige, osv.) var obekanta för mig, men jag ville ändå komma igång fort. Det här är närmare åtta år sedan, före Ukko.se ens existerade, men då hittade jag ett företag som motsvarar Ukko. De såg till att ta hand om alla de där detaljerna som jag såg som problem och jag kunde koncentrera mig på att hitta kontakterna i min nya omgivning. Min stora plan var att först jobba via dem och sedan grunda ett företag då jag listat ut hur man gör och har kontakter att jobba med.

I slutändan gick det ändå så att jag rekryterades till Sveriges Radio som anställd, men inte ens det skulle ha hänt om jag inte bestämt mig för att börja jobba så fort som möjligt. Den processen underlättades avsevärt av möjligheten till lättföretagande.


Christian Bertell
Författare

Christian Bertell

Christian är en erfaren mediaknegare som snart återvänder till Norden efter ett antal år i Schweiz. Han följer med intresse hur arbetsmarknaden förändras och förbereder sig för ett liv bestående av frilansuppdrag. En hejare på att googla och vaksam inför nyheter med dubiösa källor.

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!

Mer om ämnet

Varje timme är pengar kompis!

Föreläsare, talare eller rådgivare – som uppträdare är det värt att leva, även vid sidan av ditt ordinarie arbete! Pengarna direkt till kontot via...
26.4.2017 Läs mer »