Blogg

Smidig budgetering för dig med oregelbundna intäkter

27.11.2017

Budgetering kan verka utmanande för regelbundet betalda arbetstagare, men det är särskilt utmanande för många lättföretagare vars intäkter kan variera kraftigt under en säsong.  Däremot är budgeteringen än viktigare för att få kunskap om sina pengar. 

När inkomsterna är oregelbundna krävs det mer manuellt arbete för att upprätthålla budgeten, och utgiftsmönstren kan bara ses på lång sikt. Detta kräver också mer uthållighet och tålamod. Därför har vi gått igenom olika verktyg som kan göra budgetering enklare. 

Idag kan budgetering hanteras enkelt via din egen smartphone. När budgetverktyg hanteras bekvämt i fickan kan du registrera intäkter och kostnader var som helst och när som helst, både manuellt och automatiskt.

Tink (Android & iPhone)

+ gratis
+ illustrerad grafik
+ automatisk uppdatering
+ kopplat till sitt bakkort
– swishbetalningar blir okategoriserade och måste redigeras i efterhand för en tydlig överblick

Tink är en app som automatiskt registrerar dina köp, då den är kopplad till ditt kort. Det är även möjligt att koppla appen till flera kort. Layouten är tydlig och det är mycket enkelt att få en översiktsbild av sina utgifter. Däremot samlas utgifter som appen inte kan läsa av under kategorin “okategoriserat”, som exempelvis swishbetalningar. Vi rekommenderar att du håller koll på appen kontinuerligt och ändrar okategoriserade utbetalningar i rätt kategorier för en så tydlig översikt som möjligt.

Kaching (Android & iPhone)

+ illustrerad grafik
+ mångsidiga funktioner
+ enkel och tydlig översikt
– kan endast lägga in händelser manuellt

Kaching är mycket enkelanvänd då den tydligt illustrerar utgifterna i form av diagram. Den är även kompatibel för flera användare, vilket gör att du kan få en tydlig överblick över gemensamma utgifter likväl som dina egna. Det går även att få tillgång till fler funktioner genom premium versionen.

Monefy (Android & iPhone)

+ enkel och snabb att lära sig
+ tydligt visar vad pengar går och hjälper dig att räkna ut besparingsmål
– annonser i gratisversionen

Monefy har både en gratis och en betald version. Utgifterna registreras per kategori, och genererar ett cirkeldiagram för informationen som anges i den för att hjälpa dig att räkna ut dina egna pengar och eventuella besparingar. Förnyade kategorier i gratisversionen kan bytas till egna behov, men den betalda versionen möjliggör också att skapa nya kategorier.

Toshl Finance (Android, iOS, Windows)

+ illustrerad grafik
+ mångsidiga funktioner
+ påminner om fakturor för att hantera och organisera dem
– kan skicka data till e-post så att de kan överföras till Excel
– en betald version kostar 209 kr per år

Toshl Financea har hyllats i New York Times för sin mångsidighet och användarvänlighet. Intäkterna som du lägger till i appen kan kategoriseras enligt ditt eget önskemål, och appenhåller reda på kategorierna åt dig. Kostnader summeras med illustrerande grafik. Den stora minuset för appen är dock priset. Men om du är villig att betala för programmets mångsidighet, är Toshl Finance ett värdefullt val.

Min budgetbok (Android & iPhone)

+ säkerhets- och integritetsfunktioner
+ funktioner kan flexibelt redigeras
+ du kan prova det gratis i en månad
– statistik och grafik kan vara förvirrande

Min budgetbok skiljer sig från andra finansiella administratörsapplikationer med dess integritetsfunktioner. Appen fungerar perfekt utan internet för att minimera potentiella hackningsrisker. Dessutom erbjuder My Budget Book möjligheten att öppnas med ett lösenord eller ett fingeravtryck. Annars har applikationen en vanlig funktion: när kostnaderna och intäkterna registreras i programmet genererar det ett antal tabeller och diagram. Detaljerna i tabellerna kan initialt vara något förvirrande, men kan hjälpa till att hitta mer besparingar på längre tid.

Om du inte äger en smartphone

Om du inte äger en smartphone kan du med fyra enkla steg komma igång med din budgetering. Tanken med en smidig och enkel budget baseras på det faktum att enkel budgeteringstaktik hjälper till att hålla reda på budgeteringen på lång sikt utan att bli trött på det. Här är de fyra stegen som ska hjälpa dig:

  1. Fasta kostnader – Obligatoriska kostnader som alltid är samma, som hyres- och leasingavgifter
  2. Varierande kostnad – Obligatoriska utgifter varierande i storlek, såsom elfakturering och matkostnader
  3. Extra kostnader – Kostnader som inte är obligatoriska, till exempel att äta utomhus och semestra
  4. Intäkter

Detta ger dig en enkel fyra-kolumn tabell där du tydligt kan se utgifter och intäkter.


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!