Starta enskild näringsverksamhet – eller bli egenanställd med UKKO.se?

Alternativ till att starta enskild näringsverksamhet – bli egenanställd med UKKO.se

Det är många privatpersoner som startar företag som enskilda näringsidkare. Det naturliga alternativet för många är att starta enskild firma. Att starta en enskild näringsverksamhet är inte svårt men det tar tid och kräver en hel del pappersarbete. Alternativet till enskild firma, att bli egenanställd, ger dig möjlighet att nyttja din kompetens och fokusera enbart på ditt uppdrag samtidigt som vi på UKKO.se sköter all byråkrati åt dig. Du hittar alla grunduppgifter kring bolagsformen enskild firma på den här sidan, samtidigt som du även hittar information om alternativet egenanställning.

Vill du bli egenanställd?

Registrera dig

Enskild näringsverksamhet

Enskild näringsverksamhet innebär att en person på egen hand driver ett företag och ansvarar därmed fullt ut för företagets förpliktelser i form av inköp, skatt, skulder, eventuella hyror, avtal etc. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder och skatt om inte pengarna i företaget räcker till.

Om du vill kan du även registrera ditt företag. Det gör du hos Bolagsverket och då får företagsnamnet skydd i det län där du är registrerad. Du registrerar ditt företagsnamn via e-tjänsten på www.verksamt.se.

När blir det aktuellt att starta enskild näringsverksamhet?

Om du som en enskild person ska driva enskild näringsverksamhet för att få ekonomiska inkomster behöver du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt. Om du blivit godkänd för F-skatt är det ditt personnummer som blir företagets organisationsnummer och du ansvarar personligen för företagets löpande administrativa uppgifter, eventuella skulder, ingångna avtal etc.

Var kan man starta enskild näringsverksamhet?

Du kan besöka www.verksamt.se för att bland annat ansöka om F-skatt, registrera företag samt anmäla moms-registrering.

Vad kostar det att starta eget?

Avgifter för enskild näringsidkare varierar. Till exempel är det gratis att ansöka och godkänna sig för F-skatt men att registrera en enskild firma hos Bolagsverket kostar 900 kronor om det görs elektroniskt. Du kan läsa mer om avgifter här.

Hur fungerar egenanställning hos UKKO.se?

Nedan kan du läsa mer om egenanställning! Innan dess kan du se vår video som förklarar hur egenanställning fungerar hos UKKO.se!

Egenanställning – ett alternativ till enskild firma

Om du inte vill starta enskild näringsverksamhet på en gång kan du testa din affärsplan lätt via UKKO.se. På det här sätt kan du prova om du har tillräckligt många kunder och hur det känns att sysselsätta sig själv. Du kan alltid starta eget företag lite senare om det känns rätt. Du kan självklart även fortsätta som egenanställd.

UKKO.se erbjuder ett lättare och snabbare alternativ till enskild näringsverksamhet. När du är egenanställd behöver du dessutom endast en A-skattesedel, vilket innebär att du slipper allt krångel med F-skatt. Du bestämmer själv vad du ska göra och hur mycket du vill ta betalt. Vi sköter allt pappersarbete och byråkrati åt dig.

När blir det aktuellt att bli egenanställd?

Egenanställning passar för många olika typer av företagande. Det passar för dig som; Vill arbeta självständigt som frilansare, för dig som riskfritt vill prova på företagande innan du startar eget, för dig som är student och vill jobba extra eller för dig som arbetar sporadiskt där det inte lönar sig att starta eget.

Var kan man bli egenanställd?

Det blir du hos diverse egenanställningsföretag. Unikt för UKKO.se är att procenthalten minskar ju mer du fakturerar (3-6%). Dessutom får du som egenanställd möjligheten att bli marknadsförd genom att bli veckans egenanställd.

Vad kostar egenanställning?

Att bli egenanställd kostar ingenting. Det är inga start- eller månadsavgifter och det vi tar endast en serviceavgift på 3-6% av den fakturerade summan. Du kan även avsluta ditt medlemskap när som helst.

Uppgift

Företagare

Egenanställd

F-skatt Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Moms- och Preliminärt skatt Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Försäkringar Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Kostnadshantering Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Bokföring Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Annat pappersarbete Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Fakturering Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Påminnelser Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar

 

Skillnaderna mellan enskild firma och egenanställning

Som både enskild näringsidkare och egenanställd kan du jobba på samma sätt. Den stora skillnaden är att du behöver sköta allt pappersarbete själv när du har en enskild firma. Sådant som samtliga skatter, försäkringar, pension och fakturering. Som egenanställd sparar du all den tiden eftersom att UKKO.se sköter allt jobb.

I tabellen kan du få en enkel översikt över skillnaderna!