Blogg

Starta enskild näringsverksamhet – eller bli lättföretagare med UKKO.se

4.7.2017

Starta enskild näringsverksamhet – eller bli lättföretagare med UKKO.se

I den här artikeln hittar du alla grunduppgifter kring hur du startar enskild näringsverksamhet. Att starta enskild näringsverksamhet är inte svårt men tar tid och kräver en hel del pappersarbete. Alternativet att bli lättföretagare, ger dig möjlighet att nyttja din kompetens och fokusera enbart på ditt uppdrag samtidigt som vi på UKKO.se sköter all byråkrati åt dig.

Att starta enskild näringsverksamhet betyder att en privatperson ansöker om godkännande för F-skatt för att kunna börja driva ekonomisk verksamhet i syfte att få ekonomiska inkomster. Med F-skattsedel betalar du som bedriver näringsverksamhet bland annat preliminär inkomstskatt. Du som har F-skatt ska själv betala preliminär inkomstskatt, socialavgifter med mera utifrån de preliminära inkomstuppgifter som du har lämnat till Skatteverket.

Enskild näringverksamhet innebär att en person på egen hand driver ett företag och ansvarar därmed fullt ut för företagets förpliktelser i form av inköp, skatt, skulder, eventuella hyror, avtal etc. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder och skatt om inte pengarna i företaget räcker till.

Om du vill kan du även registrera ditt företag. Det gör du hos Bolagsverket och då får företagsnamnet skydd i det län där du är registrerad. Du registrerar ditt företagsnamn via e-tjänsten på www.verksamt.se. (kostar 900kr/1200kr)

UKKO.se erbjuder ett lättare och snabbare alternativ till enskild näringsverksamhet. Som lättföretagare kan du använda UKKO.se:s F-skatt. Du bestämmer själv vad du ska göra och hur mycket du vill ta betalt. Vi sköter allt pappersarbete och byråkrati åt dig. Du kan läsa mer i artikeln: Funderar du på att starta eget?

Funderar du på att starta eget?

Lättföretagande är ett enklare alternativ för att sysselsätta sig själv.

 • Inget tråkigt pappersarbete och byråkrati i början
 • Du bestämmer själv när du arbetar, till vem och till vilket pris
 • Starta verksamhet redan idag – registrering är gratis och du binder dig inte till något

Testa din affärsplan                                                                                                                                       

 • Billig och praktisk faktureringstjänst!
 • Du kan testa din affärsplan innan du startar eget
 • Få erfarenhet samt hitta nya kunder utan en entreprenörs risker

Fokus på din kompetens och jobbet

 • Slipp pappersarbetet
 • UKKO.se är en enkel tjänst som sköter fakturering och annan administration åt dig
 • Spara din tid och fokusera på ditt uppdrag och på att hitta nya kunder – vi sköter byråkratin åt dig.

Inga förpliktelser

 • Inga start- eller månadsavgifter
 • Registrera dig gratis. Vi tar endast mellan 3 – 6% serviceavgift på faktureringssumman exklusive moms vid löneutbetalningen.
 • Du kan börja och avsluta när som helst!

UKKO.se är ett enklare alternative!

Uppgift                                                Entreprenör                                       Lättföretagare                                  

F-skatt Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Moms- och

Preliminärt skatt

Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Försäkringar Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Avdragsgilla kostnader Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Bokföring Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Annat pappersarbete Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Fakturering Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar
Påminnelser Ditt ansvar UKKO.se:s ansvar

 

När blir det aktuellt att starta enskild näringsverksamhet?

Om du som en enskild person ska driva enskild näringsverksamhet för att få ekonomiska inkomster behöver du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt. Om du blivit godkänd för F-skatt är det ditt personnummer som blir företagets organisationsnummer och du ansvarar personligen för företagets löpande administrativa uppgifter, eventuella skulder, ingångna avtal etc.

Om du inte vill starta enskild näringsverksamhet på en gang kan du testa din affärsplan lätt via UKKO.se. På det här sätt kan du prova om du har tillräckligt många kunder och hur det känns att sysselsätta sig själv. Du kan alltid starta eget företag lite senare om det känns rätt.

Var kan man starta enskild näringsverksamhet?

När du som blivande företagare vill starta eget företag så finns det olika alternativ. Du kan besöka http://www.verksamt.se/ för att bland annat ansöka om F-skatt, samt registrera företag, anmäla moms-registrering och läsa om olika bolagsformer.

Vad kostar det att starta eget?

Avgifter för enskild näringsidkare varierar. Till exempel är det gratis att ansöka och godkänna sig för F-skatt men att registrera en enskild firma hos Bolagsverket kostar 900 kronor om det görs elektroniskt. Du kan läsa mer om avgifter här: http://www.bolagsverket.se/pb/priser/enskild.

 


Markus Lyyra
Författare

Markus Lyyra

Markus följer med intresse hur fort arbetsmarknaden förändras idag. På fritiden spelar han golf och diskuterar om samhällsfrågor.

Mer om ämnet