Blogg

Vad hindrar dig från att nå din dröm?

19.12.2017

Har du jobbat inom samma område större delen av ditt liv och känner att du egentligen skulle passa mycket bättre inom ett annat område? Eller är du i startgroparna till din karriär men vet inte riktigt vart du ska börja för att nå ditt mål? Stannar du kvar vid ett jobb på grund av trygghet där du får ihop pengar vid slutet av månaden, men resan dit är inte särskilt kul? 

Hur känner du inför en ny arbetsvecka?

Känner du dig omotiverad inför den nya arbetsveckan redan på söndagen? Längtar du till fredag redan från måndag? Stämmer någon av upplevelserna, eller båda, in på dig kan det vara dags att byta arbetsplats eller kanske till och med karriär. Orsakerna kan vara många. Du kanske inte får den lönen du förtjänar, känner att du inte får använda dina talanger tillräcklig eller är trött på att känna dig fast och få så lite frihet?

Att våga byta

Bara för att du jobbat inom ett visst område i x antal år, betyder det inte att du behöver jobba med det resten av ditt liv. Det är aldrig för sent för att byta karriär, oavsett vilken ålder du har. Tänk att vid 40 års ålder har du fortfarande kring 25 år kvar i arbetslivet. Vill du då fortsätta med det du är halvnöjd med, eller vill du ta chansen att faktiskt våga att prova ett annat alternativ?

Tankarna om en annan karriär kanske ständigt finns där, men ersätts snabbt med att spekulera kring om det faktiskt är värt att börja om på ruta ett eller inte. Att släppa tryggheten du har vid en fast anställning och jämn inkomst. Många kan oroa sig för vad andra ska tycka och tänka. Varför ska du ta en risk för någonting du inte vet hur det blir? Varför ska du byta bort en redan påbörjad karriär?

Vi har bara ett liv och arbetet är en stor del av det. Många har drömmar de aldrig förverkligar just på grund av oron att släppa tryggheten. Däremot betyder inte att göra det du älskar att du behöver släppa all trygghet, för att sedan kasta dig in i någonting nytt och okänt. Det finns många sätt att gå till väga. Tänk även på att oavsett var du gör fyller du alltid på ryggsäcken med erfarenhet, både från jobb och att våga prova någonting annat.

Dragos nådde sin dröm att kunna göra sin hobby, fota och skapa filmer, till sitt jobb.

Vart börjar jag?

 • Vad är meningsfullt för dig?
  • Sambandet mellan nöjdhet och upplevelsen av att ha ett meningsfullt jobb är starkt. Meningsfullhet kan även innebära olika saker för olika personer. Exempelvis svarade en svensk före detta munk att meningen med livet är att hitta sin gåva, och att sedan ge bort den, och visst ligger det något i det? Hitta dina unika egenskaper som kan användas i yrket för att påverka andra på ett positivt sätt.
 • Ett första steg
  • Börja stegvis. Du behöver inte släppa allt och ge dig in i något nytt och okänt direkt. Om du exempelvis vill börja studera, varför inte börja med någon kurs för att känna av om det är rätt för dig? Kanske finns det kvällskurser som tillåter dig att ha kvar ditt jobb? Eller kan du kanske hitta ett extrajobb som du kan variera med dina studier? Om du har en talang du tror skulle kunna bära till ett nytt yrke, varför inte prova din affärsidé helt riskfritt genom UKKO.se? Du kan då jobba när du vill och det kostar dig ingenting att vara medlem.
 • Vad är dina styrkor?
  • Du vill byta karriär, men var börjar man? Du vet att du inte hamnat rätt där du befinner dig idag, men du vet inte åt vilket håll du vill gå. Rannsaka dig själv och fundera över just dina styrkor och vilka arbetsuppgifter du tycker är roligast. Fundera sedan på just varför du tycker att de är roliga. En styrka kan ofta användas på flera olika sätt och i många olika branscher. Fundera över i vilken yrkesroll du skulle få större användning av dina styrkor och arbeta med det du tycker är roligt!

Följ Dragos resa till sin dröm:

Dragos Cruceat skrev tidigare ett blogginlägg om hans resa. Han hade ett en dröm och har idag nått den. Han delar med sig av sina tips i en serie bestående av fyra olika delar. Det första avsnittet hittar du här, och nedan ser du del 2!


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Kommentit

 1. Anneli Jäderberg says:

  Det verkar intressant men fattar inte hur man får tag i folk som skulle betala för de saker jag kan GE UT???

  1. Josefine Nachtweij says:

   Hej Anneli,

   Vi jobbar ständigt med att marknadsföra våra egenanställda, exempelvis genom att göra dem till “veckans egenanställd”. Du kan ansöka om att bli nästa “veckans egenanställd” här: https://www.ukko.se/vill-du-bli-veckans-lattforetagare/. Vi kan sedan sprida inläggen på våra sociala medier samt betala marknadsföring för en ökad spridning.

   Till en början hittar många uppdrag i sitt personliga nätverk. Du kan exempelvis kolla med personer i din bekantskapskrets och kanske erbjuda din tjänst genom dina egna sociala medier till en början? Därefter hjälper vi dig gärna med marknadsföringen. Inom vilket område tänkte du jobba som egenanställd?

   Lycka till!

   Bästa hälsningar,
   Josefine på UKKO.se

Berätta din åsikt

Berätta vad du tänker!