Blogg

Varför skulle jag jobba gratis?

18.7.2017

Varför skulle jag jobba gratis?

Pengar är ett hett samtalsämne. Vi gör vårt bästa för att hjälpa våra användare att prissätta sitt egna arbete: på vår webbsida finns en löneberäknare, där lönens sidokostnader syns, vi har tagit fram en Lättföretagarens marknadsföringsguide som kan laddas ned gratis och dessutom har vi skrivit ett flertal poster som handlar om prissättning, i den här bloggen. 

Att prissätta det egna arbetet är verkligen inte lätt alla gånger. Ibland får du inte ens chansen att prata om arbetets pris, eftersom du ombeds att göra jobbet gratis. Särskilt bland dem som arbetar inom den kreativa branschen, finns det säkert inte många som inte har fått en förfrågan om att fotografera eller teckna eller designa en bild gratis. Även fast säkert också bland annat yrkespersoner inom ICT, jurister, byggare och översättare har stött på någon förfrågan om gratisarbete, förminskas enligt många yrkeskunskaperna hos personer inom kultur- och konstbranschen, genom  att erbjuda ersättning i form av mat eller synlighet istället för pengar.

Oftast innehåller sådana arbetserbjudanden någon av följande fraser:

  • I evenemangets natur ingår inte arvoden för
    talare/presentatörer/fotografer/panelmedlemmar.
  • Vår budget är 0 kronor.
  • Om du deltar får du ett utmärkt tillfälle att bygga på ditt varumärke.
  • Du kommer få mycket synlighet och kontakter tack vare tillställningen.
  • Du hjälper väl mig med den här grejen, eftersom du är en gymkompis/kusin/ex-kollega…
  • Det här kommer bara ta en stund.
  • Genom att delta samlar du på dig erfarenhet och får träning.

Såklart blir synlighet i dagsläget mer och mer viktigt för alla yrkespersoner, men att konkretisera kontakter till betalande kunder tar sin tid och enbart synlighet betalar inte för dina inköp i matbutiken.

Många konstnärer och kunniga inom skapande arbete gör ändå frivilligt gratisarbete då och då till exempel för välgörenhetsorganisationer eller festivaler och evenemang inom branschen som arrangeras med frivilliga krafter. Även att få prova någonting nytt eller att utmana sig själv, kan vara motivation till att ta tag i ett jobberbjudande som inte ger någon lön. Det kan du såklart godkänna, men eftersom traditionen av gratisarbete har rotats djupt i kulturfolket, bör du fundera noggrannt innan du tar några gratisgig. På så sätt hjälper du också andra att förstå, att även värdet för skapande arbete ska mätas i pengar.

Om du får frågan om att göra ett arbete gratis och du inte är säker på hur du ska svara, kan du få hjälp av idékartan skapad av Jessica Hischen. Skissen som gjordes år 2011 ställer enkla frågor och baserat på frågorna kan du hitta svaret på om gratisarbete lönar sig i det här fallet.

Idékartan på engelska hittar du här.

Även den som letar efter någon som ska utföra arbete, ska noggrant fundera över vilken typ av erbjudande man presenterar för yrkespersonen. För ett arbete som kräver professionella kunskaper ska man betala professionell lön; betala alltså en sakenlig ersättning för det utförda arbetet, oavsett om det handlar om en grafiker eller en rörläggare. Be inte om att få gratis förfogande över arbetet eller verket, utan en verkligt tung anledning som till exempel välgörenhet. Oavsett om det handlar om välgörenhet, bör du vara medveten om att särskilt utövare av konst, ständigt får dessa förfrågningar.

Vill du medverka som veckans lättföretagare?

Veckans lättföretagare är en bloggserie på UKKO.se där vi presenterar lättföretagare inom olika yrkesområden. Har du något att berätta om dig själv och att vara lättföretagare? Vi vill höra din berättelse! Klicka här och fyll i formuläret.


Markus Lyyra
Författare

Markus Lyyra

Markus följer med intresse hur fort arbetsmarknaden förändras idag. På fritiden spelar han golf och diskuterar om samhällsfrågor.

Mer om ämnet