Blogg

“Vi människor tycker ju ofta att det kända helvetet är bättre än förändring, för vem vet vad som väntar där?”

8.5.2018

Lotta bodde i Stockholm och jobbade som marknadsansvarig när hon insåg vad hon egentligen ville göra – se världen och jobba med någonting hon verkligen brinner för, att skriva och coacha. Sagt och gjort sade hon upp sig från jobbet, hyrde ut sin lägenhet och flyttade till Bali. I dagsläget bor hon i Australien och berättar om sin resa till dit hon är idag samt ger tips och råd till dig som själv funderar på att byta bana i livet.

Vill du prova din affärsidé med UKKO.se? Registrera dig här!

Vem är Lotta?

Lotta Halvarsson är 28 år och bor och jobbar just nu i Perth i Australien. Hon har en lång erfarenhet inom marknadsföring. Hon har en kandidatexamen i kommunikation och har därefter varit marknadsansvarig på två olika företag. Idag är Lotta en frilansande skribent och personlig coach som driver sitt egna företag Kärleksinstitutet sedan hösten 2016. Då började hon ha kurser i självkänsla och självkärlek och har sedan på resans gång utvecklat sin kompetens och expanderat. Idag reser hon runt i både Sverige och övriga världen där hon har föreläsningar, workshops samt coachar. Då skrivandet alltid har varit en av hennes stora passioner i livet, kombinerar hon coachandet och resandet med att frilansa som skribent vilket hon menar är ett perfekt jobb att ta med sig vart man än är. Hennes mål med verksamheten är att vägleda och coacha fler till att leva i sina äkta jag och uppnå sina drömmar.

Lotta vågade lyssna på sig själv och följa sin dröm

Lotta säger att hon alltid har varit en person som har haft svårt att följa spelets regler, och alltid har haft viljan att göra saker annorlunda. Dock har hon under en lång tid hållit sig själv tillbaka och försökt passa in, utifrån brist på självförtroende och rädslan av att bli dömd. Det gjorde att hon inte såg sitt eget värde eller styrkor och talanger, hade väldigt låg självkänsla och tyckte att alla hennes idéer var dåliga. När hon kom in på personlig utveckling och coaching började hon däremot förändras, eller som hon förklarar det själv: bli mer sig själv igen. Då följde även livet med kort därpå.

När jag hittade tillbaka till mitt sanna jag kände jag allt starkare att jag hade en dröm som brann inom mig, och till slut gick det inte att hålla denna dröm inom mig längre. Jag ville inte jobba längre (då var jag anställd som marknadsansvarig och hade det ”tryggt och bra”), utan jag ville ut och resa. Jag ville skriva och se världen. Jag ville leva i min sanning. Så jag sa upp mig från jobbet, hyrde ut lägenheten och åkte till Bali!

Efter att Lotta tagit steget och var sann mot sig själv, menar hon att precis allt hon behövde kom till henne som per automatik.

Jag var rädd och orolig ibland för hur det skulle gå till, om jag skulle få pengarna att räcka osv, men det fina är att när jag började vara sann mot mig själv öppnades en helt ny värld av möjligheter, som att de hade stått på andra sidan dörren och bara väntat på mig att öppna den. Det känns som att idén funnits inom mig länge, men vad som ändrades var att jag gav efter och valde att lyssna – och framför allt agera – på min dröm.

“Vi människor tycker ju ofta att det kända helvetet är bättre än förändring, för vem vet vad som väntar där? Det kan ju bli ännu värre!”

Lottas motto hon lever efter lyder: Att följa sina drömmar är inte bara möjligt, det är meningen. Hon menar att vi har alla en passion eller talang som är unik. Att vi får en tanke eller en idé av en anledning, och att de inte bara är där för utfyllnad utan de är där för att vi ska göra dem till verklighet. Trots detta är det många som inte tar steget till att följa sin dröm, vilket Lotta förstår kan vara läskigt, men är nödvändigt.

Det är definitivt läskigt att byta arbetsform eller karriärsval. Jag tror det är därför så många är fast i en vardag de egentligen inte trivs med – vi människor tycker ju ofta att det kända helvetet är bättre än förändring, för vem vet vad som väntar där? Det kan ju bli ännu värre!

Lotta berättar att det var skrämmande och nervöst att ta steget, men att det för henne inte var ett svårt val. Även om det fanns stunder då hon var livrädd, visste hon att hon inte hade något annat val.

Det fanns ingen chans att jag skulle vara kvar på ett jobb där jag kände att jag vissnade lite mer inombords för varje dag jag gick dit, det var helt enkelt inte ett alternativ för mig.

Framtidens arbetsmarknad

Lotta misstänker att det inom kort tid kommer ske stora förändringar på arbetsmarknaden med mer flexibla arbetsformer. Hon menar att den digitala tidsåldern förflyttar oss snabbare än någonsin förr och att vi behöver vara nyfikna, flexibla och anpassningsbara för att snappa upp de nya möjligheterna som finns framför oss och att samtidigt som jobb försvinner, tillkommer nya.

Förändring är en naturlig del av livet, både i oss själva och i vår omgivning. Det är oundvikligt. Vi är själva fria att välja om vi vill kämpa emot förändringarna och vara kvar i det gamla eller om vi vill se fram emot de nya utmaningarna och välkomna förändringarna med ett öppet sinne. Jag tror också det handlar om att plocka fram kreativiteten i oss själva och se till våra egna möjligheter och inte bara haka upp oss på vad som händer i ”samhället”. För vem är samhället egentligen? Vi frågar oss hela tiden om det är möjligt att göra det vi vill. Om vi antar att det är möjligt med fullständig säkerhet börjar vi istället ställa frågan: Vad behöver jag göra för att förverkliga min dröm? Och inte ge oss förrän vi har hittat svaret.

Tips till dig som vill men inte följt din dröm än

Lottas främsta råd är att ha tillit samt att du ska tro på dig själv och lita på att du kan göra det du vill göra.

Du har fått dina intressen, talanger och drömmar av en anledning.

Hon säger även att det är viktigt att tänka på vad just du vill göra och inte på vad du bör göra. Hon menar att författare och coach kanske inte är de yrkena med högst efterfrågan just nu, eller har varit det tidigare heller. Men det hindrade inte Lotta från att följa sin dröm och jobba med det.

Det enda som förändrades mellan tiden då jag inte följde mina drömmar och nu är min tro på att jag faktiskt kan göra det.

De största fördelarna och utmaningarna

De största fördelarna med Lottas jobb idag tycker hon är att vara platsobunden och själv kunna styra över var hon ska jobba och när hon ska jobba. Även att få hjälpa människor att skapa förändring i deras liv då hon brinner för att se transformationen hända hos de hon coachar.

Något av det bästa som finns är att se när en sovande själ väcks till liv – när gnistan tänds i ögonen hos klienten efter ett ”aha-moment” och de också börjar se att allt är möjligt, bara vi tror på oss själva. Det känns äkta och sant. Jag lever i min sanning.

Däremot har det funnits flera utmaningar under vägen till hennes dröm där hon säger att en av de största utmaningarna har varit att behålla tilliten till att allt kommer lösa sig när det har varit lågt på kontot samt att fortsätta framåt och trotsa rädslan som dyker upp då och då. Även att stå på sig inför både familj och vänner som inte har förstått. Hon säger dock att trots motstånd har hon aldrig haft en tanke på att ge upp.

Den absolut tuffaste tiden var de första fyra månaderna när jag precis startat mitt företag. Jag hade sagt upp mig från mitt jobb och hade bara företaget att livnära mig på. Dessutom hade jag nyss köpt en lägenhet i Stockholm med topplån på. Det var en otroligt tuff tid, men jag är otroligt tacksam för att ha gått igenom den. Jag lärde mig otroligt mycket och har kommit ut på andra sidan starkare och rikare på erfarenheter efter det. När du vet var du ska och varför du ska dit spelar det ingen roll vilka utmaningar som kommer i din väg, det är bara ett hinder att ta sig över för att fortsätta framåt.

Tips till andra som går i företagstankar

Samtidigt som hon idag är mycket nöjd över sitt val och rekommenderar andra att följa sin dröm och jobba utomlands, skulle hon ändå inte ge tipset att göra exakt så som hon gjorde. Hon menar att det är bättre att vänta tills du tjänar pengar i ditt företag innan du säger upp dig. Däremot tycker hon att det var en otroligt lärorik läxa vilket gör att hon ändå inte ångrar att hon gjorde allt i ”fel ordning”.

Så mitt råd blir istället: lyssna inåt och gör det som känns rätt för dig. Då kommer du hamna på den resa det är meningen att du ska ta i livet.

Vad tycker du om möjligheten att kunna testa sin affärsidé med UKKO.se?

Perfekt! Det kan vara ett bra sätt att få en extra boost att tro på sin egen idé innan man startar företaget och få den bekräftelse man behöver. Det kan vara bra att falla tillbaka på om man någonsin tvivlar på sin idé – att veta att den är ”UKKO-approved”.


Vill du besöka Lottas hemsida? – Det gör du här!

Gör du det du älskar och vill dela med dig av din resa? Maila då !


Josefine Nachtweij
Författare

Josefine Nachtweij

Josefine är ansvarig för marknadsföringen i Sverige och har ett brinnande intresse för dagens kommunikation. På fritiden mår hon som bäst när hon får lyssna på musik, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Kommentit

  1. lala says:

    After research just a few of the weblog posts on your website now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will be checking again soon. Pls take a look at my web site as well and let me know what you think.